Onderzoeksproject

Hardloopblessures komen veel voor en vormen vaak een reden om te stoppen met hardlopen. Daarom is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in de risicofactoren van hardloopblessures. Onderzoek toont aan dat de manier van trainen, zoals de duur van de trainings intensiteit, geassocieerd zijn met het krijgen van specifieke blessures. 

Doel van het onderzoek

Ondanks de grote hoeveelheden data die hardlopers met apps en sporthorloges verzamelen is er nog geen onderzoek gedaan waarbij hardloopgegevens uit GPS apparaten (apps en sporthorloges) wordt gebruikt om de manier van trainen goed in kaart te brengen en deze te linken aan blessures die optreden.

Samenwerking

Dit onderzoeksproject betreft een samenwerking tussen de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC en Move-Metrics. De software om de trainingsvariabelen te extraheren uit de GPS-bestanden komt voort uit een promotietraject bij de Vrije Universiteit Amsterdam, afdeling Bewegingswetenschappen. Move-Metrics heeft deze software verder doorontwikkeld om ook dit onderzoek te faciliteren.

Onderzoekspopulatie

Dit is een vervolgonderzoek op het INSPIRE-onderzoek [1]. De deelnemers aan dit onderzoek worden uitgenodigd om ook deel te nemen aan dit onderzoek. Dit zijn hardlopers van 18 jaar en ouder. In het voorgaande INSPIRE onderzoek is onderzoek gedaan naar het effect van een online blessurepreventie programma. 

[1] Fokkema T, de Vos RJ, van Ochten JM, Verhaar JA, Davis IS, Bindels PJ, et al. Preventing running-related injuries using evidence-based online advice: the design of a randomised-controlled trial. BMJ Open Sport Exerc Med. 2017;3(1):e000265.

Contact

Wilt u meer weten over dit onderzoek, neem dan contact op met de uitvoerend onderzoeker: INSPIRE@erasmusmc.nl

Bedankt voor uw interesse,

Namens

Dr. M. van Middelkoop (Huisartsgeneeskunde, Erasmus MC)

Mevr. T. Fokkema, MSc. (Huisartsgeneeskunde, Erasmus MC)

Mevr. K. Cloosterman, masterstudent geneeskunde

en namens

MSc B.T. van Oeveren, sportwetenschapper (dataverwerking & consultancy, Move-Metrics)

In een samenwerking tussen Erasumus Universiteit en Move-Metrics.

logo erasumus