In dit project is onderzoek gedaan naar de verschillen tussen individuen in stapfrequenties tijdens het hardlopen. In dit onderzoek werd gebruik gemaakt van data uit sporthorloges. van 260 deelnemers is deze data geanalyseerd en vergeleken. Stapfrequentie is afhankelijk van de snelheid, daarnaast is uit dit onderzoek is gebleken dat beenlengte, leeftijd, gewicht en trainingsduur invloed hebben op de stapfrequentie.

Achtergrond

Tijdens het hardlopen zorgt elke stap voor een impactkracht die moet worden opgevangen door het lichaam en ook kost iedere stap een bepaalde hoeveelheid energie. Hierdoor kan een kleine aanpassing in stapfrequentie (aantal stappen per minuut) grote verschillen maken in efficientie en belasting. Een aanpassing van de stapfrequentie gaat gepaard met veranderingen in de looptechniek, waardoor grondcontacttijden, voetplaatsing en de impactkrachten bij de landing veranderen. Bovendien is de stapfrequentie eenvoudig te meten en heeft onderzoek aangetoond dat lopers in staat zijn om hun stapfrequentie snel aan te passen. In dit onderzoek worden methoden ontwikkeld om de optimals stapfrequentie te detecteren uit uw trainingsgeschiedenis.

Over dit onderzoek

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Uitvoerend onderzoeker: Ben van Oeveren, voor meer informatie kunt u zich richten tot Ben van Oeveren (hardlooponderzoek@gmail.com). Dit onderzoek maakt deel uit van het COMMIT SenseI-project.