Veel wearables geven onnauwkeurig aan hoeveel stappen er zijn gemaakt. Wat het lastig maakt is dat er gebruik gemaakt van veel verschillende sensoren en dat deze overal op hun lichaam kunnen worden dragen.

In dit onderzoek is een algoritme ontwikkeld voor smartphones om een cyclus te detecteren. In het hardlopen vormen een linker en een rechterstap samen een cyclus (schrede). Het slimme algoritme dat in dit wetenschappelijke project is ontwikkeld detecteert & verifieert een herhaalde beweging.

Hoe werkt het?

Bijna alle wearables bevatten accelerometers, die in drie richtingen acceleraties kunnen meten. Bij een stap naar links zien deze acceleraties er anders uit dan een stap naar rechts. Daarnaast zijn de acceleratie-patronen erg verschillend voor een sensor die je op je voet draagt tov een die op de borst gedragen wordt.  Twee stappen lijken hierdoor niet op elkaar, maar twee schredes wel. Met een wiskundige truc, het Sylvester criterion, bekijkt het algoritme in alle oriëntaties tegelijk of er sprake is van een overeenkomstig patroon. Wanneer dit zo is geeft het algoritme aan dat er sprake is van een nieuwe cyclus.

Toepassingen

Het algoritme kan worden toegepast in alle activiteiten waar een herhaalde beweging gemeten moet worden. Denk aan roeien, schaatsen, langlaufen en natuurlijk hardlopen. Het algoritme is ontwikkeld om in real-time te werken en is getest op de smartphone.

Project

Het project was betiteld met Sensor Based Engagement for Improved Health en werd gefinancieerd door COMMIT en de Vrije Universiteit Amsterdam. In dit project werden meerdere onderzoeken gedaan om hardlopers gezond te laten sporten.